Paine de post

Astazi am copt painita, cea mai simpla reteta de paine am pus-o din nou in aplicare.

Ne place painea si de aceea fac de multe ori in casa. O mancam aproape fierbinte, mirosul de paine proaspat coapta se imprastie in toata casa si ne aduce aminte de vremurile cand mancam sanatos.

Iar atunci cand rupi din ea o mananci goala pana te saturi. O paine gustoasa, pufoasa, numa’ buna de pus pe masa! 😉

Iata ingredientele de care aveti nevoie:

  • 1kg faina de grau
  • 1 plic (7g) de drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • o lingurita cu varf de sare
  • o lingurita zahar
  • 50 ml ulei
  • 400-450 ml apa

Am pus faina intr-un vas incapator, drojdia, sarea si zaharul.

Am amestecat toate ingredientele, apoi am turnat apa (cantitatea de 400 ml este orientativa, puteti pune mai mult sau mai putin, depinde si de tipul de faina pe care il folositi).

Am framantat cat sa se formeze un aluat ferm si nelipicios, apoi la nevoie se mai framanta cu un pic de ulei.

Acoperit cu un prosop lasam aluatul la dospit.

Dupa vreo 10-15 minute, am intins aluatul cu mainile formand un dreptunghi.

Apoi l-am impaturit, aducand marginile laterale spre interior, am format un sul, pe care l-am strans cat de bine am putut.

Painea am copt-o in tava pentru blatul de tort. In aceasta am pus vreo 3,4 linguri apa, iar peste apa, hartia de copt unsa cu putin ulei.

Am asezat aluatul frumos, am facut cateva taieturi si am ornat cu un pic de mac.

Am pus un capac care sa acopere bine toata tava si am dat la cuptorul preincalzit la temperatura mare.

Cand e gata? Atunci cand este rumenita dar si cand bagi o scobitoare in mijlocul painii si acesta iese curat.

In poze vedeti si alte variante de painici care au fost un real succes. 😉

Pofta buna! 🙂

Reteta originala din care m-am inspirat https://savoriurbane.com/paine-de-casa-traditionala-ungureasca/

26 de comentarii la „Paine de post

Lasă un răspuns