De vorba cu un psiholog

Va vorbeam in articolul anterior despre faptul ca multe cupluri au probleme ce pot duce la despartire.

Strainatatea, necazurile sau stresul cotidian ne fac sa ne departam unul de celalalt.

Cu siguranta multi dintre voi cautati un raspuns.

Ei bine, stand de vorba cu un psiholog, mi-am dat seama ca rezolvarea acestor probleme este comunicarea.

La baza unei relatii sau casnicii fericite, va fi intotdeauna comunicarea. La inceput totul este roz, dar pe parcursul relatiei totul se schimba.

Imi explica doamna psiholog, ca primele certuri apar in momentul in care asteptarile noastre cu privire la partener nu se concretizeaza.

Fiecare dintre noi traim cu impresia ca avem un comportament corect, dar cel de langa noi nu crede la fel.

De obicei, barbatii sunt cei care ne vad ca pe niste gospodine iscusite, noi facem totul in casa, iar ei aduc bani si atat.

Se intampla de multe ori sa apara reprosuri „de ce nu aduci suficienti bani, uite eu cum ma descurc, tu de ce nu poti?”

Aceste cuvinte pot duce la ambitionarea persoanei respective, sau la pierderea increderei de sine. Acest lucru depinde de personalitatea fiecaruia.

Optimismul si curajul, te ajuta sa reusesti ceea ce ti-ai propus. Ti-ai demonstrat tie si apoi si iubitului/sotului tau ca tu poti.

Atunci iti dai seama ca partenerul tau, te stia ca o persoana care avea timp, ii placea sa fie gospodina, sa pui pe primul loc familia, iar acum ti-ai permis sa ai timpul tau, sa faci ceea ce iti face placere.

Iti doresti sa muncesti sa suplimentezi venitul casei, dar este posibil ca gospodaria sa nu mai fie pusa la punct ca altadata. Si, iar vin nemultumiri, nemultumiri care se pot rezolva cu o simpla discutie. „Cum ai vrea ca eu sa ma comport?”, „ce crezi tu despre mine?” sau „simt că nu mai sunt la fel de importanta pentru tine”.

Un raspuns sincer la astfel de intrebari v-ar putea ajuta pe voi ca si cuplu sa nu mai fiti asa distanti. Sa dispara sentimentul acela ca nu esti inteles niciodata, nicicum.

Conflictele conjugale apar deseori din cauza socrilor, copiilor, banilor, geloziei dar si din cauza lucrurilor marunte, de exemplu: „de ce nu iti asezi hainele?” sau „de ce nu conduci ca mine?” etc.

Pana intr-un moment al relatiei nu-i asa ca va sarutati si va spuneti „te iubesc” ori de cate ori va vedeati?

Foloseati „te rog”, „multumesc”, va pregateati singuri micul dejun?

Va spuneati vorbe frumoase, va laudati partenerul sau ii faceati o surpriza cand se astepta mai putin?

Stii ca aceste lucruri mici fac diferenta intr-o relatie?!

O mama are deja un serviciu 24/24. Este solicitata mereu, pentru mancare, joaca, curatenie, afectiune, iar somnul impreuna cu cel mic nu este chiar asa odihnitor cum pare.

Daca esti tatic, gandeste-te, daca ar trebui sa stai o zi si o noapte cu bebelusul tau, te-ai descurca?

Dar, in timpul acesta sa cureti, gatesti, speli, faci cumparaturi, sa te joci, platesti facturi, iesi in parc, faci activitati educative, schimbi scutece, intinzi rufe si sa nu dormi noaptea pentru ca cel mic este in plina eruptie dentara.

Spune te-ai descurca?!

Si dupa toate acestea, sotia ta, mama fiind, te asteapta acasa cu zambetul pe buze, cu mancarea calda pe masa si toata gospodaria pusa la punct. Iar tu, te plangi ca nu primesti atentie, te-ai intrebat daca are timp, sau te-ai gandit sa o ajuti la ceva si apoi sa petreceti timp impreuna?!

Nu vreau sa pun taticii la zid, sotul meu a fost neasteptat de implicat in cresterea fetitei, dar nu toti sunt la fel, asa cum nici mamele nu sunt.

Iar tu, mamico, chiar daca este greu, incearca sa il intampini cand vine acasa cu o vorba buna, o imbratisare calda, intreaba-l cum i-a fost ziua.

In weekend mancati toata familia la un restaurant sau trimite-l la o bere cu prietenii cu o conditie, in urmatoarea zi sa stea el cu cei mici, iar tu sa iesi cu fetele 2,3 ore. Nu trebuie sa devina un obicei, dar odata pe luna este binevenita o astfel de zi. Asa va relaxati fiecare, mai uitati de probleme si castigati incredere reciproca.

Asadar, veti fi mereu multumiti unul de celalalt daca puneti in aplicare aceste reguli.

1. Incearca sa te imbraci cu haine care sa te avantajeze, daca nu esti sigur de ceea ce

porti intrebati partenerul, o sa ii atraga atentie doar daca tii cont si de sfatul lui. 😉

2. Lasa oboseala si plictiseala deoparte si seara fa-ti un dus si faceti dragoste, nu sex,

sau pur si simplu petreceti timp frumos impreuna. Sau, lasati copii cu bunicii cateva

ore si iesiti impreuna, alintati-va, giugiuliti-va, mai copilariti din cand in cand.

3. Vorbeste-i despre ce iti place la el si spune-i intr-un mod placut si ce te deranjeaza,

sau cum il vad altii.

4. Atunci cand va certati vorbiti doar despre prezent, trecutul a trecut, in prezent sunteti

voi. Iar cand unul dintre voi este nervos, calmati-va, apoi spuneti-va of-urile.

5. Inainte de a merge la cumparaturi, faceti o lista impreuna pe care sa o respectati,

astfel scapati de certurile din cauza banilor.

6. Vorbiti-va mult, consultati-va mereu si totul o sa mearga bine.

Voi ce regula de baza aplicati in relatia cu partenerul?

Daca iti doresti sa vorbesti cu un psiholog, recomand cu toata increderea pe D-na Ramona Chirila, pe care o gasiti aici Psiholog Falticeni.

A merge la psiholog, NU inseamna sa fii nebun, dimpotriva! 😉

30 de comentarii la „De vorba cu un psiholog

  1. Foarte frumos articolul! sunt de acord cu tot ce spui, numai ca o mama care sta acasa sa isi creasca copilul nu va fi inteleasa niciodata de o persoana care nu a trecut prin asta, nici macar de tata, fie si cel mai grozav din lume.

  2. Mare dreptate, comunicarea este cheia si nu numai in relatia cu partenerul, ci si in relatiile interumane in general. Multumim pentru articol, mi se pare foarte util 🙂

  3. Nu mi se pare o rusine sa mergi la psiholog sau psihiatru. Doar ca noi, romanii inca mai avem mentalitati invechite. La multi ani si un an mai bun iti doresc!

  4. Imi place acest articol si cred ca ar trebui citit de toate persoanele indiferent de varsta,comunicarea este cheia succesului in orice situatie,dar uneori mandria nu ne lasa sa vedem partea buna a lucrurilor si sa invatam din greseli!

  5. Comunicarea este cea mai buna cale pentru a imbunatatii relatia, cred in ea, in sinceritate, in tandrete si in gesturile mici care fac diferenta. Articolul tau atat de bine punctatmi-a bucurat sufletul!

    1. Inainte de asta trebuie sa constientizam ca intr-adevar avem nevoie de un psiholog care sa ne ajute sa ne rezolvam problemele…

Lasă un răspuns