Cat am fost eu mica, nu prea auzeam cuvantul imunitate.

Poate ca atunci o aveam de la sine si nu trebuia sa ne-o formam noi.

Mda… Imediat cum bebelusul sau copilul raceste, ne gandim cum sa ii crestem imunitatea.

Un doctor spunea… „A incerca sa reglezi imunitatea e ca si cum ai incerca sa reglezi fin Centrala de la Cernavoda”.

Recunosc, nu m-am informat pe timpul sarcinii, asa cum alte viitoare mamici o fac.

Atunci eram de parere ca mama nu m-a crescut dupa carti, si iata-ma, sunt sanatoasa tun.

Ei bine, dupa ce am nascut fetita si a facut un icter prelungit, atunci am auzit pentru prima data cuvantul imunitate. Si de atunci intruna.

Puiul meu a facut pneumonie la trei saptamani de viata. Intre timp, din cauza stresului am pierdut laptele. Si de atunci daca nu ma duceam in fiecare saptamana la doctor, a doua saptamana sigur mergeam. Pentru ca la fiecare simtom de raceala, ne speriam si fugeam la consult.

Tot asa pana la 6 luni, atunci a facut o a doua pneumonie foarte urata (coincidenta sau nu, imediat dupa ultimul vaccin). 🙁

Cu un antibiotic injectabil si aerosoli am reusit sa o facem bine. Atunci a fost momentul cand am inceput sa ma informez.

Am inceput diversificarea dupa o schema recomandata de OMS. Adica prima mancarica pe care a primit-o, a fost un piure din morcov fiert si pasat. Dupa 3 zile am adaugat  si telina, si tot asa pana i-am introdus aproape toate legumele.

Diversificarea a fost un succes in cazul nostru, manca destul de bine si lua in greutate. Iar vitaminele deja ii intareau sistemul imunitar, iar asta deja se vedea in vizitele din ce in ce mai rare la medic.

Am continuat sa ii dau mancare speciala pentru varsta ei, pana la un an. Asta insemnand piureuri de legume si fructe, iaurt si branza facute in casa, oua si carne de pui si peste. Dupa un an, incet-incet i-am dat din mancarea noastra. Pentru ca eu nu fac mancarea cu  multa sare, condimente sau prajeli.

Am observat pe la varsta de doi ani, ca fetita mea avea o imunitate crescuta. Facand o comparatie cu primul an din viata, in care a avut doua pneumonii si zeci de raceli usoare, anul acesta a racit usor doar de 3,4 ori.

Mancarea sanatoasa, gatita corect, eu zic ca si-a spus cuvantul.

Daca pana la varsta de doi ani si 5 luni, copilul meu nu a gustat iaurturi de tip Danone, nu pot sa zic acelasi lucru, din pacate, despre pufuleti, biscuiti sau ciocolata.

Toti cei care ne viziteaza ii ofera dulciuri si inevitabil mananca si ea. Bineinteles ca asta nu se intampla zilnic. Voi cum procedati in astfel de cazuri?

Sunt convinsa ca un copil care este alimentat corect si sanatos, face mult mai usor fata virusilor, decat un copil indopat cu sucuri, mancare la borcanas sau la pungi.

Diferenta este ca un copil are stomacelul plin de vitamine iar celalalt de colorati, E-uri, aditivi.

La ultimul consult, pediatra mi-a spus „Dati hrana vie la copii! Cautati produsele cu cat mai putine ingrediente si fara E-uri, fac mai mult rau decat va puteti voi imagina!”

In concluzie degeaba dai copilului n-spe mii de siropuri pentru imunitate, daca acesta are o alimentatie incorecta. La urmatorul bebe imi doresc sa alaptez muuult si bine, ceea ce va indemn si pe voi.

Mamico, tu cum cresti imunitatea celui mic?

Fotografia nu imi apartine.

Share: