Cat am fost eu mica, nu prea auzeam cuvantul imunitate.
Poate ca atunci o aveam de la sine si nu trebuia sa ne-o formam noi.
Mda… Imediat cum bebelusul sau copilul raceste, ne gandim cum sa ii crestem imunitatea.
Un doctor spunea… „A incerca sa reglezi imunitatea e ca si cum ai incerca sa reglezi fin Centrala de la Cernavoda”.
Recunosc, nu m-am informat pe timpul sarcinii, asa cum alte viitoare mamici o fac.
Atunci eram de parere ca mama nu m-a crescut dupa carti, si iata-ma, sunt sanatoasa tun.
Ei bine, dupa ce am nascut fetita si a facut un icter prelungit, atunci am auzit pentru prima data cuvantul imunitate. Si de atunci intruna.
Puiul meu a facut pneumonie la trei saptamani de viata. Intre timp, din cauza stresului am pierdut laptele. Si de atunci daca nu ma duceam in fiecare saptamana la doctor, a doua saptamana sigur mergeam. Pentru ca la fiecare simtom de raceala, ne speriam si fugeam la consult.
Tot asa pana la 6 luni, atunci a facut o a doua pneumonie foarte urata (coincidenta sau nu, imediat dupa ultimul vaccin). 🙁
Cu un antibiotic injectabil si aerosoli am reusit sa o facem bine. Atunci a fost momentul cand am inceput sa ma informez.
Am inceput diversificarea dupa o schema recomandata de OMS. Adica prima mancarica pe care a primit-o, a fost un piure din morcov fiert si pasat. Dupa 3 zile am adaugat si telina, si tot asa pana i-am introdus aproape toate legumele.
Diversificarea a fost un succes in cazul nostru, manca destul de bine si lua in greutate. Iar vitaminele deja ii intareau sistemul imunitar, iar asta deja se vedea in vizitele din ce in ce mai rare la medic.
Am continuat sa ii dau mancare speciala pentru varsta ei, pana la un an. Asta insemnand piureuri de legume si fructe, iaurt si branza facute in casa, oua si carne de pui si peste. Dupa un an, incet-incet i-am dat din mancarea noastra. Pentru ca eu nu fac mancarea cu multa sare, condimente sau prajeli.
Am observat pe la varsta de doi ani, ca fetita mea avea o imunitate crescuta. Facand o comparatie cu primul an din viata, in care a avut doua pneumonii si zeci de raceli usoare, anul acesta a racit usor doar de 3,4 ori.
Mancarea sanatoasa, gatita corect, eu zic ca si-a spus cuvantul.
Daca pana la varsta de doi ani si 5 luni, copilul meu nu a gustat iaurturi de tip Danone, nu pot sa zic acelasi lucru, din pacate, despre pufuleti, biscuiti sau ciocolata.
Toti cei care ne viziteaza ii ofera dulciuri si inevitabil mananca si ea. Bineinteles ca asta nu se intampla zilnic. Voi cum procedati in astfel de cazuri?
Sunt convinsa ca un copil care este alimentat corect si sanatos, face mult mai usor fata virusilor, decat un copil indopat cu sucuri, mancare la borcanas sau la pungi.
Diferenta este ca un copil are stomacelul plin de vitamine iar celalalt de colorati, E-uri, aditivi.
La ultimul consult, pediatra mi-a spus „Dati hrana vie la copii! Cautati produsele cu cat mai putine ingrediente si fara E-uri, fac mai mult rau decat va puteti voi imagina!”
In concluzie degeaba dai copilului n-spe mii de siropuri pentru imunitate, daca acesta are o alimentatie incorecta. La urmatorul bebe imi doresc sa alaptez muuult si bine, ceea ce va indemn si pe voi.
Mamico, tu cum cresti imunitatea celui mic?
Fotografia nu imi apartine.
Cred ca toti ar trebui sa mancam cat mai multa hrana vie, sa bem apa cum trebuie si sa evitam E-urile. Multa sanatate! :*
Asa este. Asemenea!😊
Daca mancam sanatos, facem sport și ducem o viata echilibrata, mai ales copilasii, imunitatea ar fi super.
Daca…
Pai dacă eu am un copil foarte mofturos….Cum fac sa îi întăresc imunitatea?….nu mănâncă legume, fructe ,carne ….bea doar suc de fructe făcut de mine.
trebuie sa manance, incercati sa ii dati cat mai diversificat, colorat etc
Am un baiat de 1 an și 4 luni și îl alăptez de la naștere. A răcit de 5-6 ori maxim de când l-am născut, in rest nu am avut probleme cu el. Dar o alimentație corectă și fără eurii face diferența.
E-uri
Asa este. Felicitari pentru ca alaptezi, keep going!😊
Iti dau dreptate cu alaptarea! Daca as avea un copil, si eu as proceda exact la fel!
Ma bucur ca gandesti asa!😊
Nu am copil ca sa pot să spun că m-am confruntat cu o asemenea problema. Sper doar ca totul să meargă spre bine cu copilul tau 😀
Multumesc! 😊
Pana la 5 ani l-am indopat de chestii pentru imunitate, pana nu a luat contact cu toti microbii din lume, nu a functionat nimic,
Adica s-a ” calit” 😊
Hrana vie este cea mai sanatoasa
Asa este!
Sa mâncam sanatos e cel mai bine pentru sanatatea noastra
Asa este!
Foarte util acest articol.si eu incerc sa am grija de imunitatea copilului meu.ii ofer fructe și siropuri făcute în casă,plus vitamina C.
Ma bucur ca ti-a placut😊
Și noi am avut cam aceleași probleme dar fara pneumonie….doar pe căile respiratorii…in primul an jumate….apoi imunitate crescuta…sigur și alimentația a contribuit…
Alimentatia joaca un rol destul de important
O alimentație sănătoasă spune tot.
Am o fetița de 2 ani și 6 luni, este un copil vesel și jucăuș …problema la noi este mâncarea, nu mănâncă fructe și legume, ii dau mancare gătită, îmi ia mai mult de-o ora sa manance un castronel. Așa ma chinui zi de zi. Îmi răcește foarte rar.
Înainte de Crăciun am fost la control îmi tusea pana voma și se auzea un șuierat cand dormea, ma duc la med de fam, de fiecare data îmi zice are rosu in gât , am continuat tratamentul. Fetița se făcuse bine, Acum o săptămâna tot mai tare se auzea șuieratul ăla când dormea, ma duc la med de fam …zice , nu are nimic este de la tuse .
Pentru siguranța mea m-am dus la un spital privat, ni sa zis are pneumonie. Am stat o zi sub observația medicilor, am continuat tratamentul acasă: antibiotice, siropuri și aerosol, și mancare fără sare. Fetița nu mânca pt ca nu avea sare mâncarea ,o săptămâna cât am avut injecțiile a mâncat doar la biberon. Acum fetița este bine și mănâncă mancare, o minune îmi cere singura când ii este foame.
De asta este bine sa cerem părea și la alți doctorii.
Offf, mititica. Si eu am avut de lucru medicii. O experienta pe care nu o sa o uit niciodata, am fost la trei medici si au fost trei diagnostice diferite. Mi-am pierdut increderea in medici. Totdeauna este bine sa auzim doua sau trei pareri de la cei mai buni. Acum si noi megem la un pediatru in privat, este mai scump dar macar ne putem baza.
Un articol interesant.Multumim!
Alimentatia joaca un rol destul de important pt cresterea imunitatii.
asa este
Foarte util acest articol , eu le dau pentru imunitate fructe , ceaiuri si miere .
Din fericire nu am avut probleme cu mancarea cu fetițele mele,mananca oriceee ,fara pretentii..iar cu imunitatea sincer nu am.folosit siropuri sau alte minuni..cat timp isi iau vitaminele necesare pt o imunitate buna este foarte bine…probabil sunt un caz fericit cu copii nemofturosi la mancare😉
Ce bine!
Foarte util acest articol . Și eu am o fetiță de 1 anișor și 2 luni . Îmi prinde foarte bine.
Ma bucur ca ti-a placut
Util articol. Important e imunitate crescuta și mincare sănătoasă.
Ma bucur ca ti-a placut
În cazul meu la un copilaș de 1400g la naștere și 27 de săptămâni, e cu totul diferit,stil de viata,meniul adaptat nevoilor ei,mediu de trai.Greu,ce sa mai spun…
Sanatate va doresc!
Foarte important este sa cunoastem cât mai multe metode pentru imunitatea puilor noștri dar si pentru noi.
Eu merg pe fructe si legume proaspete de sezon.
Foarte bine
Interesant articol! Da,copii trebuie sa creasca cu tot ce ne inconjoara,asa am crescut si noi,multe fructe,legume,ceaiuri si putine medicamente,eu cred ca nu au nevoie de stimulente pentru imunitate,corpul lor se adapteaza acestei vieti!
Intr-adevar
Da asa este,in ziua de azi trebuie sa avem grija ce ii dam unui copil sa manance,sa bea si noi in general trebuie sa avem grija la alimentatie.
Asa este
O informatie foarte buna multumim este foarte importanta
Ma bucur ca ti-a placut
Articol interesant si foarte util mamicilor !
Ma bucur ca ti-a placut
Interesant articolul.
Ma bucur ca ti-a placut
Și eu am mare grija la tot ceea ce mănâncă băiețelul meu, cat mai sănătos și-i natural și are o sănătate de fier. Are 2 ani și 4 luni și înafara de roseola infantum la vârsta de 1 an, altceva nu a avut. Chiar și acum in anotimpul rece , noi,părinții, răcim mai rău decât el. Înafara de năsuc puțin înfundat altceva nu are și îi trece repede, noi stam așa bolnavi și câte 10 zile,el își revine Imediat. Și eu consider că alimentația este foarte importanta
Asa este!
Un articol interesant
Ma bucur ca ti-a placut
Cu toate ca a avut o alimentatie sanatoasa, o cura de Broncho-Vaxom si vitamina C zilnic, copilul meu a avut la raceli si otite de nu le mai nu stiu numarul pana acum. Asta de cand a intrat in colectivitate!
Asta se intampla din cauza parintilor care nu isi tin copii acasa atunci cand sunt bolnavi…
Pentru o imunitate mai buna trebuie sa mancam cat mai natural,sa ne plimbam in aer liber,sa evitam tot ce este nociv organismului.
Asa este
Daca am manca mai sanatos si Daca s-ar produce alimentele mai sănătoase atunci nici imunitate nu ar mai fi asa scazuta.
Asa este
Foarte util acest articol!! 🙂
Ma bucur ca ti-a placut
Cat mai multe fructe și legume din surse sigure,totul cât mai natural .Inclusiv dulciurile, le pregătim împreună astfel are o imunitate buna și când răcește are forme foarte usoare
Foarte frumos!
Si eu ma chinui cu cel mic are aproape 1anisor si a racit de vreo 3 ori până acum. Stăm binișor cu imunitatea , ma chinui să-l fac sa manance fructe ,legume dar e cam mofturos 😣
E, cu rabdare o sa reusiti. Succes!
Asa este ..
Ma bucur ca ti-a placut
Orice părinte normal își hrănește copilul cat mai sănătos și mai natural…eu una asta fac…nu exclud total celelalte lucruri mai puțin sănătoase…cel mic le întâlnește inevitabil… îi permit sa guste…cât mai rar posibil…iar dulciuri…cu limita…
Asa este cel mai bine
Imunitatea noastra depinde de ceea ce mancam si de modul de viata.
Asa este
Sunt o norocoasa pentru ca baiatul meu are 6 ani dar nu am avut probleme majore cu el, nu a fost nevoie niciodata de antibiotice.l-am alaptat destul de mult timp iar apoi am mizat pe o alimentatie sanatoasa.
Felicitari!
Un articol interesant