De curand ai avut bucuria de a-ti intregi familia cu un nou membru? Nu stii de ce sfaturi sa tii cont? Cele mai bune decizii, atat pentru copilul tau, cat si pentru tine, le vei lua ascultandu-ti instinctul matern, dar si in urma nevoilor bebelusului tau, conform evolutiei sale naturale, nu fortate. Parerile celor din jur sau cele regasite pe internet, au datoria doar de a te ghida si informa cu argumente pro si contra, insa alegerile finale va apartin voua, ca familie.
Importanta somnului
Stim cu totii, din propria experienta ca adulti, faptul ca somnul este vital pentru buna functionare a organismului, in aceasta perioada corpul si mintea, inconstientul si subconstientul, recuperandu-se dupa activitatile zilnice. Pentru o persoana adulta, se recomanda minimum 8 ore de somn intr-un interval de 24 de ore. Cu toate acestea, in cazul bebelusilor si copiilor, acest raport se schimba foarte mult, asemenea si rolului pe care perioada de odihna il are. Daca pentru noi reprezinta o oportunitate de pauza si refacere, pentru acestia reprezinta principala perioada de dezvoltare, atat a fizicului, cat si a psihicului.
Desi este recomandat de catre specialisti ca fiecare copil sa aiba un spatiu personal delimitat, fie ca la inceput este vorba de patul sau, ori mai tarziu de camera sa, uneori, sunt situatii in care el trebuie sa stea alaturi de tine, intr-un alt mediu. De aceea, daca doresti sa valorifici timpul de dezvoltare al micutului tau, pe cat de mult posibil, intre reprizele de somn, asigura-i copilasului tau unul dintre cele mai calitative modele de leagan de bebe pe acest link , pentru a-i stimula creativitatea si a-l ajuta sa isi dezvolte atentia.
Pentru o evolutie corecta, specialistii recomanda ca un bebelus sa fie lasat sa doarma, in medie, conform tabelului urmator:
Cu toate acestea, este posibil in unele zile, micutul tau sa nu se poata odihni in patutul sau, datorita unor factori externi. Fie ca este vorba de un drum lung facut cu masina sau de mersul in vizita, asigura-te ca bebelusul tau se bucura de cele mai bune paturi alternative de la Baby Needs, precum scaunele de masina sau marsupiile special create pentru confortul lor. Acestea au roluri multiple, precum protejarea acestora si oferirea unui spatiu special pentru nevoile lor, in mod special cand caruciorul nu este o optiune.
Cei mai importanti 3 factori pentru o dezvoltare corecta si sanatoasa
1. Alimentatia – aceasta depinde foarte mult de evolutia naturala a copilului si de ritmul sau de crestere, deoarece acesti factori influenteaza perioada de inceput a intarcatului, precum si durata sa. Desi exista exceptii de la regula, multe familii incep procesul de diversificare al mancarii in jurul varstei de 6 luni, incepand cu cereale de orez fortificate cu fier, ulterior facandu-se trecerea inspre fructe si legume fierte si pasate, iar in final, aproximativ la varsta de 1 an, adaugandu-se in regimul sau alimentar branzeturile, carnea si pastele.
2. Rutina – este importanta pentru un bebelus, deoarece reprezinta organizarea programului sau, atat in ceea ce priveste masa si somnul, dar si timpul de joaca. Astfel, acesta isi dezvolta ceasul biologic, aspect care il va ajuta ca adult sa aprecieze punctualitatea si seriozitatea, dar va favoriza si simtul sau organizatoric. Cu toate acestea, mici schimbari in programul zilnic sunt recomandate, ca de exemplu o plimbare mai lunga prin parc sau o excursie de o zi in natura. In aceste cazuri, poti opta cu incredere sa achizitionezi produsele de care ai nevoie, ca de exemplu marsupiile special realizate pentru astfel de situatii.
3. Atmosfera – cuprinde atat atitudinea pe care o ai fata de copil, in interactiunile cu acesta, dar si mediul de dezvoltare al acestuia. Nu se pune foarte mult accent pe linistea completa din jurul sau, cat pe energia pozitiva, tonalitatea si manifestarea excentrica a celor care il inconjoara.
Nu iti fie frica sa iei decizii in ceea ce priveste copilul tau, insa fa-le in urma informarii din cat mai multe surse, pentru ca acestea sa fie corecte si obiective. Cu toate acestea, nu ezita sa te bazezi pe instinctul matern, deoarece el este busola care te va ajuta sa ii construiesti cel mai bun viitor micutului tau.
Nu sunt inca mamica, dar voi salva articolul tau pentru cand voi avea nevoie pentru ca este foarte util.
Interesant articolul pentru viitoarele mămici. Băiatul meu este deja mărișor și a fost foarte liniștit când a fost mic.
Ai fist o norocoasa
Foarte utile sfaturile tale. 😊 de aplicat după fiecare caz în parte. Nimic nu este universal valabil 😉
Foarte interesant articolul!! Nu știam că bebe dorm așa mult în funcție de vârstă!! 😊
Foarte bun si util articolul pentru mamicile la inceput de drum!Eu am un puiut de aproape 9 luni si tot am citit cu drag si interes articolul! 🙂
Ma bucur ca ti-a fost de folos
Linistea mamei si dragostea dintre parinti ajuta mult la un bebelus fericit si linistit.
Cat de fain e articolul 👍🏼 Chiar voi tine cont de aceste info pentru momentul cand voi fi mama
Interesant articolul! De ținut minte.. Din păcate eu nu sunt încă mămică și nici nu plănuiesc să fiu prea curând..
Eu una nu am trecut de mult timp de aceasta perioada, insa punctele care le-ai enumerat tu mai sus eu am tinut cont de ele.
Ce sa zic … n-am tinut cont de orele de somn a copilului. Niciodata n-am trezit copilul pentru ca a dormit prea mult si ar trebui sa manance sau chestii de genul. A fost un fel de cerere si oferta. A cerut, a mancat, a vrut sa doarma … a dormit
Spun asta si pentru ca in primele 3 luni a avut colici si a plans tare mult. Ulterior s-au mai linistit lucrurile si cand o vedeam pe cea mica ca doarme, ma bucuram de momentele de liniste
O sa te recomand unei viitoare mamici, foarte utile articolele tale
Sa va trăiască noul membru și sa va bucurați împreună
Mi-ar fi fost util in urma cu 6 ani 😀 Cu siguranta proaspetele mamici vor fi incantate sa citeasca acest articol.
E binevenit articolul tau, chiar daca inca nu e nici un bebe in plan 😀
Am luat notite si o sa ma ajute cand voi deveni mamica. :*
Est un articol foarte util pe care l-am pus la Bookmarked! :)) Imi va fi necesar cand voi fi mama.