Desertul acesta imi aduce aminte de copilarie, desi nu tin minte sa fi mancat acest preparat foarte des.
Daca tot suntem in plin sezon, zic sa profitam de aceste fructe. Astazi am ales sa prepar galuste cu prune, iata de ce ingrediente am avut nevoie:
- 500 gr cartofi
- 1 ou
- 150-200 gr faina
- 500 gr prune mici
- 250 gr pesmet
- 8 linguri zahar
- 75 gr unt
- un pliculet zahar vanilat.
Bun, acum sa ne apucam de treaba! Se fierb cartofii, eu i-am curatat si i-am taiat cuburi, dar puteti sa ii puneti intregi la fiert si apoi sa ii curatati. Este important sa ii pasati cat sunt calzi astfel va rezulta un piure fin.
Peste cartofii foarte bine pasati am pus oul batut cu putina sare si am adaugat faina pana ce aluatul a devenit destul de nelipicios dar pufos.
Se spala prunele, se curata de samburi si se amesteca cu 4 linguri de zahar.
Din aluat se formeaza bucatele nu foarte groase, cu care se vor inveli prunele stoarse de zeama. Formati bile uniforme din care sa nu se vada pruna.
Intr-o oala cu apa am pus putina sare si am aprins focul, cand a inceput sa fiarba am adaugat patru, cinci galuste si le-am lasat aproximativ 10 minute sau pana pluteau la suprafata.
Intre timp am pregatit pesmetul, am topit untul intr-o tigaie incinsa, apoi am pus pesmetul si zaharul, pe care le-am lasat cateva minute la rumenit, amestecand continuu ca sa nu se caramelizeze sau sa se arda.
Dupa ce au fiert galustele, le-am scos cu o spumiera si le-am pus direct in pesmet. Neaparat trebuie sa fie calde, altfel nu se lipeste pesmetul.
Dupa ce s-au racit usor, le-am taiat in doua si le-am servit fara altceva pe langa, nici nu mai era nevoie pentru ca galustele sunt gustoase, satioase si dupa cum vedeti arata delicios.
Asadar, un desert sanatos pentru copii, usor de facut si perfect pentru aceasta perioada.
Este prima data cand fac aceasta reteta si ma gandeam ca data viitoare sa inlocuiesc prunele cu piersici sau cu alte fructe. Ati incercat vreodata?
Daca ti-a placut aceasta reteta sau iti aminteste de copilarie nu uita sa o distribui prietenilor tai!😉
Ieri am facut si eu. La noi in Bihor le spune gomboti cu prune, noi le adoram.
Ce bine arata, e desertul meu preferat!!
In fiecare vara faceam acest desert, era preferatul nostru, adoram pruna care se topea si pesmetul trebuia sa fie din belsug.
Nu stiu daca am mancat decat o data stfel de galuste si alea cumparate :)) MS DE reteta parca m-as baga 🙂
As realiza aceasta reteta, pare foarte simpla si cu siguranta delicioasa!!
Asw putea sa spun ca asta a fost desertul copilariei mele. Imi facea mereu bunica mea asa ceva si iubeam galustele cu prune
Arata tare bine! Chiar n-am facut niciodata, credeam ca e mai greu.
Arata bine,sunt buneee…