Sfaturi pentru parinti – timpul petrecut in familie

Iti doresti sa te apropii mai mult de copilul tau? Vrei sa ii oferi tot ceea ce este mai bun, ajutandu-l sa se dezvolte si sa se descopere, creandu-si o personalitate puternica si principii stabile pentru cand va creste?

Relatiile dintr-o familie sunt foarte importante pentru un copil, inca din primii sai ani de viata. Noile generatii devin din ce in ce mai perspicace, viitorii adulti incepand de la varste din ce in ce mai fragede sa se formeze ca persoane cu o individualitate crescuta. Exista diverse modalitati prin care intreaga familie poate petrece timp impreuna, ocazii perfecte pentru ca totii membrii sa invete ceva nou, dar si sa creeze noi amintiri.

Vacantele in familie

Datorita timpului ocupat de job, planificarea unei vacante de familie poate fi o adevarata provocare. Din ce in ce mai multe persoane aleg sa achizitioneze online un pachet pentru sejurul dorit, precum si oferta la pachetul turistic pentru circuitul prin Rusia la un pret accesibil, o destinatie deosebita, mai ales pentru cei mici. Locatia este perfecta pentru petrecutul timpului impreuna, fiind o tara plina de istorie, cu o cultura unica si multe puncte de atractie.

Daca intreaga familie isi doreste o excursie intr-o zona mai calda, exista numeroase oferte de vacante in Portugalia la Karpaten, aceasta fiind o alta destinatie de vacanta inedita, perfecta pentru familiile cu copii de toate varstele.

Indiferent de alegerea facuta, o vacanta alaturi de cei dragi este modul perfect pentru a petrece timpul cu cei mici. Apropierea si crearea legaturilor sociale in permanenta dezvoltare a copiilor trebuie sustinute si incurajate atat cu parintii cat si cu oamenii noi. De asemenea expunerea la situatii noi si locuri inedite, le va dezvolta capacitatea de adaptare si le va intari curiozitatea. Aceasta este o calitate innascuta a oamenilor, aflata la baza evolutiei umanitatii, de aceea incurajarea celor mici de a invata si cunoaste lucruri noi, este foarte importanta pentru dezvoltarea copiilor.

Petrecerea timpului liber in natura

1Tot mai multi parinti isi fac griji in legatura cu faptul ca cei mici nu petrec suficient timp afara si stau prea mult in preajma gadget-urilor, precum sunt telefoanele mobile sau calculatoarele. Activitatile desfasurate in exteriorul casei, in lumea reala, sunt esentiale pentru dezvoltarea micutilor, atat din prisma sanatatii lor, cat si din prisma evolutiei lor sociale. De asemenea miscarea si aerul le vor ajuta foarte mult sanatatea, favorizandu-le o forma fizica corespunzatoare varstei si inaltimii lor.

Nu toti copiii adora sportul, asa ca o iesire in natura, un camping sau pur si simplu o plimbare prin parc, poate fi o alegere ceva mai potrivita pentru unii copii. Cum invatamantul actual a evoluat si cei mici trebuie sa invete un volum tot mai mare de informatie, o pauza in aer liber pentru recreere este solutia ideala. Astfel, vor putea avea un stil de viata echilibrat, care sa se perpetue si in viata de adult.

Iesirile in aer liber nu sunt numai pentru copii. Datorita jobului stresant, uneori e greu sa petreci suficient timp cu cei dragi, asa ca asta este o oportunitate ideala. Daca nu ai suficient timp pentru o iesire la munte sau la mare, spre exemplu, orienteaza-te pe ceva mai apropiat, cum ar fi un parc sau o zona de natura din imediata apropiere a orasului.

Invatand prin joaca

3Daca nu este suficient timp pentru a calatori de mai multe ori pe an, in diverse locatii, ai grija ca timpul petrecut de cei mici, alaturi de familie, sa fie unul cat mai educativ, mai ales prin joaca. Motiveaza-i pe copii sa petreaca timp in natura, sa aprecieze mediul inconjurator, acordandu-le libertatea de a cunoaste in ritmul lor, frumusetea acestuia.

Prin joaca, copiii invata si experimenteaza permanent lucruri noi. Jucandu-te cu ei,ai posibilitatea sa ii ajuti sa invete intr-un mod interactiv si relaxant diverse lucruri. Jocurile recomandate sunt cele care includ toti membrii familiei si necesita folosirea memoriei si a atentiei. Este de preferat ca jocul sa aiba loc in afara casei, dar nu mereu acest lucru este posibil.

Profita de primii ani din viata copilului tau pentru a-l ajuta sa se cunoasca pe sine, dar si mediul care il inconjoara. Lasa-l sa fie curios si sprijina-l de fiecare data, chiar daca nu iti spune ca are nevoie de ajutor. Arata-i pe cat de mult posibil, ce este in toata tara si in strainatate, pentru a-i largi orizonturile si a-l lasa pe el, la momentele potrivite, sa faca alegerile de viitor, in cunostinta de cauza. Nu il feri de necunoscut, ci invata-l cum sa ii faca fata.

 

9 comentarii la „Sfaturi pentru parinti – timpul petrecut in familie

  1. Foarte utile sfaturile tale. Consider ca niciodata nu petrecem suficient timp cu fetita, desi ne dam toata silinta.

  2. Iubesc vacantele si cu siguranta si fetita mea este o aventuriera. De cand s-a nascut am fost plecati in formula de 3 inca din primul an de viata. Am fost o mamica relaxata care nu mi-a fost teama sa ma aventurez si am lasat-o sa-si dea seama singura de multe ori ca nu este bine sa faca un lucru. Un simplu NU deja starneste si mai tare curiozitatea

  3. Cel mai asteptat moment este acela cand stiu ca voi petrece timp cu familia mea. Băiețelul de 2 ani si 7 luni ne înseninează zilele si profitam ori de cate ori suntem împreună.

Lasă un răspuns