Esti proaspata mamica iar bucuria venirii pe lume a micutului tau este un sentiment frumos de neegalat, intens si infloritor. Dar, totusi, nu simti acea bucurie profunda si nu reusesti sa te simti bine cu tine, cu propriul corp si cu cei din jurul tau.
Esti mai tot timpul iritata si enervata de toti factorii externi. Grijile excesive nu dau semne sa se amelioreze, mai ales cele legate de sanatatea si bunastarea copilului tau. Este vorba despre depresia postnatala, cu care multe proaspete mamici se confrunta, mai mult sau mai putin.
Adesea, femeile incearca sa indeplineasca intr-un mod exemplar toate sarcinile zilnice pe care le au in calitate de mame si uita cat de important este sa aiba mai multa grija de ele, sa se bucure de ceea ce sunt si de lucrurile marunte din jur. Noile griji si lipsa sprijinului celor din jur te pot aduce in pragul unor drame si sentimente negative, daca nu sunt luate in seama si rezolvate la timp.
Ce te poate ajuta sa depasesti mai usor aceste momente?
Daca de multe ori, o parte dintre femei reusesc sa depaseasca in doar cateva zile aceasta perioada, statisticile arata ca una din zece mamici au parte de o perioada mai lunga de depresie, chiar pana la cateva saptamani.
Priveste din nou partile pozitive!
Este foarte important pentru tine si pentru cei din jur sa inteleaga starea prin care treci si sa aiba posibilitatea sa iti ofere ajutor. Nu este o rusine sa te simti asa, iar orice sentiment si gand negativ te incearca, el trebuie impartasit cu cineva apropiat. Astfel, cei dragi tie te vor ajuta sa privesti lucrurile si dintr-o alta lumina, intr-un mod mai pozitiv.
Oricat de greu ar fi, incearca sa vezi partile bune din toate acestea. Unele mame au tendinta sa respinga apropierea de copil atunci cand se confrunta cu depresia postnatala. Este bine, atunci cand simti nevoia, sa iti iei momente de odihna si sa profiti de fiecare ocazie de a iesi la o plimbare singura sau cu o prietena, de a socializa si de a te bucura de o gura de aer proaspat.
Nu uita sa ai grija de tine
Daca ai devenit mamica si acum ai o multime de responsabilitati care iti fura cu tupeu din timpul pentru tine, asta nu inseamna ca trebuie sa incepi sa te neglijezi. Fa-ti o baie calda, bogata in uleiuri esentiale, bucura-te de un timp de rasfat, ingrijeste-ti corpul si, totodata, mintea. Nu lasa deoparte hainele dragute pe care le purtai la iesirile cu prietenii. Imbraca-te frumos de fiecare data cand iesi undeva, foloseste cosmeticele si accesoriile tale preferate, chiar si atunci cand iesi cu cel mic la plimbare.
Cumpara-ti ceva nou, ori de cate ori ai ocazia. Si pentru ca noul sezon s-a instalat deja, completeaza-ti garderoba de proaspata mamica cu cateva lucruri noi, in trend. O pereche de cizme de toamna indraznete, cu tocul jos si comod, sunt perfecte pentru o mamica cool, care vrea sa arate bine chiar daca este intr-o continua fuga si implicare fata de copilul ei. Daca nu ai reusit pana acum sa iti faci timp pentru o scurta sesiune de shopping in mall, cu siguranta vei gasi online un magazin de incaltaminte de dama pe gustul tau, de unde sa comanzi direct la tine acasa. Un lucru nou achizitionat pentru tine te va scoate din rutina si te va face sa te simti mai fresh.
Nu astepta ca ceilalti sa insiste sa te deschizi in fata lor. Vorbeste cu medicul tau, cu persoana draga de langa tine, cu familia sau prietenii. Povesteste despre ceea ce ti se intampla si despre cum te simti, cere sfaturi si, cel mai important, nu uita ca este doar o perioada care se va sfarsi curand, atata timp cat lucrezi cu gandurile tale.
Cere un moment de pauza, cere o zi libera, cere o plimbare, o cina frumoasa, un somn linistit. Schimbarea va fi odata cu tine, atunci cand te deschizi fata de ceilalti si fata de propria persoana. Schimba orice lucru simti ca nu iti face bine si nu te afunda intr-o rutina care te afecteaza si iti ingreuneaza misiunea de mama. Cere ajutor atunci cand ai nevoie si, daca starea ta nu se imbunatateste treptat, apeleaza la un specialist. Te va ajuta sa gasesti solutiile potrivite si sa privesti lucrurile si din alte perspective.
Este important sa fii optimista si sa ai rabdare, deoarece in scurt timp vei observa o schimbare in bine, atat in tine cat si in ceilalti, lucru care te va incuraja sa mergi mai departe, cu mult curaj.
Foarte bune sfaturile tale! Depresia postnatala chiar e grava si serioasă si trebuie sa avem mare grija de noi.
Am avut noroc si nu am avut nici o problema dupa nastere. Depresia e foarte urata si grea, mai ales cea de dupa nastere,,,, nu doresc la nimeni
Depresia e un inamic ascuns care apare de nicaieri, important este sa gasesti resurse in tine pentru a trece peste.
Depresia postnatală este un adevărat dușman. Știu cazuri care nu au dus pe ”picioare” o depresie, nu a tratat-o și a avut consecințe din cele mai urâte.
Articolul tău este edificator și plin de sfaturi utile oricui se află într-o astfel de situație.
Imi amintesc ca in perioada postnatala citeam orice prindeam despre cresterea copilului si bebelusi. Cu cat afli mai multe cu atat temerile cresc .; sper sa nu aiba si bebele meu aceste simptome sau boli ale copilariei etc etc. Da informatia este buna dar nu in exces incat sa devenim paranoici .
Fetelor, oare eu sunt singura care nu a suferit de depresie postnatala? Mai degraba pot spune ca am suferit de „depresie prenatala” (nici nu stiu daca exista asa ceva). Cand ii crestea parul copilului, nici nu puteam dormi intinsa in pat, dormeam pe jumatate ridicata. Pllus starile de greata.. chiar m-au bagat in depresie. Dupa nasterea copilului (a trebuit sa fac cezariana pentru ca era cu capusorul in sus) totul a fost mult mai bine. Singura problema dupa nastere a fost furia laptelui, care mi-a dat febra de peste 39 grade.. inafara de asta, totul a fost OK din punct de vedere medical. Faptul ca ne-a luat cateva luni sa ne obisnuim cu noul stil este altceva, dar nu pot sa spun ca am facut o depresie din cauza asta.. era si sotul sa ma ajute. 🙂