Ce este si cum tratam platfusul la copii

Nu stiam daca sa scriu sau nu, dar am zis totusi sa ajut si alti parinti care la fel ca mine, cauta informatii despre aceasta afectiune.

Am observat la pitica mea ca atunci cand merge duce varful picioarelor spre interior. Am intrebat diferiti medici dar, niciodata un ortoped.

De fiecare data mi se spunea sa o scap de scutec si apoi mai vorbim. Cea mica are deja cateva luni bune de cand nu mai poarta scutecul, dar piciorusele se duc la fel sau poate un pic mai rau.

Platfusul este o boala destul de des intalnita la copii. In termeni mai usor de inteles s-ar traduce „talpa plata”.

Adica lipseste scobitura aceea pe care o avem cu totii in talpa, iar atunci cand piciorul paseste pe pamant toata talpa se aseaza fara a ramane golul acela.

Din cauza aceasta si mersul stramb.

Am inceput cu o trimitere de la pediatrul nostru, care, desi a vazut-o de nenumarate ori nu a observat ca ar fi asa de grav.

De fapt, boala in sine nu este grava atata timp cat copilul este de o varsta potrivita, in cazul nostru trei ani, pentru a se reface complet.

Ortopedul la care am fost trimise i-a facut controlul si i-a analizat mersul, a vazut destul de clar problema.

De acolo ne-au recomandat sa facem o radiologie de sold pe care am facut-o tot in Spitalul Judetean si pentru care am platit 35 lei.

Filmul primit de acolo arata ca este bine, adica nu are vreo luxatie sau altceva.

Impreuna cu medicul ortoped am ajuns la concluzia ca trebuie sa facem comanda de papuci speciali. Zis si facut, mi-a dat o hartie cu care m-a trimis la Activ ortopedic (puteti alege si alta firma). Acolo o doamna draguta mi-a recomandat sa achizitionez aceasta pereche de papuci cu ajutorul Casei de Sanatate, pentru ca fetita este destul de micuta si are timp suficient pentru recuperare.

La CNAS am despus o cerere, copie dupa certificatul fetitei, copie dupa buletinul meu si hartia de la ortoped. In jur de trei saptamani am primit o aprobare prin care CNAS deconteaza in jur de 260 de lei pentru comanda de papucei. A fost desigur si optiunea de culoare pe care am platit-o eu, mai exact 20 lei.

Dupa aproape 6 luni de purtat pantofii si 20 de sedinte de kineto se vede diferenta. Urmeaza sa mergem din nou la control la medicul ortoped sa vedem ce ar trebui sa facem in continuare, pentru ca papucii ortopedici au inceput sa o stranga pe micuta si sunt destul de uzati.

Te-ai gandit vreodata ca piticul tau nu ar merge corect?

3 comentarii la „Ce este si cum tratam platfusul la copii

  1. Da m-am gandit..si fetita mea are un an si tot asa merge dar ptr linistea mea cred ca e bine sa fac si eu o programare la medic sa vad daca e bine..

  2. Eu am picior plat descoperit pe la 10-11 ani si cu toti suportii recomandati in pantofi, nu s-a corectat. Din acest motiv, trebuie sa port pantofi mai lati si uneori cand umblu mult, ma dor mai tare picioarele, in rest totul e normal.

Lasă un răspuns