In sezonul rece corpul uman are nevoie de mancaruri cu un continut mai ridicat de grasimi. De ce? Fiindca ii trebuie combustibil pentru a face fata frigului. Daca nu stiai, afla ca grasimile stocheaza energie si elibereaza caldura, astfel incat organismul sa poata rezista la temperaturi scazute. Totusi, cand trupul iti da semne in acest sens, asculta-l alegand cu grija alimentele “grase” pe care le consumi. Nu e un mit faptul ca alimentele bogate in grasimi contin multe calorii, asadar atentie la excese!
Un aliment sanatos care contine atat grasimi, cat si proteine, este pestele. Consuma-l de cel putin doua ori pe saptamana si ia-ti astfel aportul de Omega 3 si vitamina D, foarte eficiente in prevenirea virozelor si gripelor specifice sezonului. Sfatul nostru este sa alegi pestele in favoarea unui alt tip de carne si sa alegi varianta potrivita tie.
Recomandarea de astazi este macroul, un peste hranitor, care abunda in proteine, acizi grasi omega-3 si micronutrienti. Cercetarile arata faptul ca un consum regulat de macrou poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului, precum si la mentinerea oaselor sanatoase si puternice. Disponibil atat proaspat, cat si congelat sau in conserve, macroul este apreciat datorita versatilitatii prepararii, gustului si beneficiilor nutritionale.
Ca parinte / adult ocupat mereu te grabesti sa rezolvi cat mai multe sarcini, prin urmare nu prea ai timp sa iti pregatesti o masa satioasa, nu-i asa? Uita de fast-food si tine minte ca cu 1-2 conserve de macrou EVA de la Podravka Romania si putina inspiratie poti face toate combinatiile culinare care iti plac.
Chef Liviu Balint are pentru tine doua propuneri super-usor de preparat:
Salata cu macrou in ulei vegetal
Ai nevoie de o mana de paste, salata verde, spanac verde, coriandru proaspat, 2 rosii, 1 ceapa mica, ½ ardei gras, 1 conserva EVA file de macrou in ulei vegetal, sare, piper alb, 2 linguri de ulei de masline, 1 lingura mustar, zeama de lamaie, otet balsamic si masline negre.
Spala salata si apoi adauga spanacul si coriandrul. Amesteca si adauga rosiile taiate cuburi, ceapa tocata marunt si ardeiul cuburi. Fa un sos din ulei de masline, mustar, zeama de lamaie, sare, piper alb macinat si otet balsamic. Amesteca foarte bine, toarna compozitia peste salata, iar apoi adauga macroul din conserva, maslinele si omogenizeaza. Nu uita sa fierbi pastele in tot acest timp si sa le adaugi la final in salata.
Ai nevoie de 250g orez, 1 ceapa mica tocata marunt, 50g ardei rosu cuburi, 2 conserve de macrou Eva in sos tomat, sare si piper, patrunjel proaspat.
Fierbe orezul conform instructiunilor de pe ambalaj, adauga ceapa calita in prealabil, ardeiul rosu, iar la final continutul conservelor EVA. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust si presara deasupra putin patrunjel tocat pentru aspect si aroma.
Ce zici, te-am convins? Iarna chiar nu mai trebuie sa fie o ‚ocazie’ de a lua cateva kilograme in plus, ci un moment in care alegi intelept si te simti bine in propria-ti piele!
De curand, am redescoperit si noi pestele, si e bine ca are grasimi bune.
Mie chiar îmi place să mănânc salată de ton sau de macrou cu porumb.
Hmm reteta aia o fur si eu, Mie imi place sa mananac ton si mananc destul de des
Nu prea mananc peste insa din cand in cand vreau sa diversific retetele, asa ca mi-ai dat o sugestie buna.
Multumesc pentru retete. Sunt perfecte pentru zilele de post cu dezlegare la peste.
Am salvat si eu retetele. Noua ne place pestele. 😀
Pana acum nu m-am gandit sa combin aceste conserve. Le consumam ca atare pana acum
Rețete perfecte pentru sezonul rece,mulțumim 🤗
PESTELE IMI ESTE RECOMANDAT IN DIETA, DAR PREFER SOMONUL, INSA RETETA ESTE DE APRECIAT! S
Sunt de acord cu tine aici! Mi-ar făcea plăcere să le încerc
Super articol și de folos !