Ce grasimi bune consumam iarna?

In sezonul rece corpul uman are nevoie de mancaruri cu un continut mai ridicat de grasimi. De ce? Fiindca ii trebuie combustibil pentru a face fata frigului. Daca nu stiai, afla ca grasimile stocheaza energie si elibereaza caldura, astfel incat organismul sa poata rezista la temperaturi scazute. Totusi, cand trupul iti da semne in acest sens, asculta-l alegand cu grija alimentele “grase” pe care le consumi. Nu e un mit faptul ca alimentele bogate in grasimi contin multe calorii, asadar atentie la excese!

Un aliment sanatos care contine atat grasimi, cat si proteine, este pestele. Consuma-l de cel putin doua ori pe saptamana si ia-ti astfel aportul de Omega 3 si vitamina D, foarte eficiente in prevenirea virozelor si gripelor specifice sezonului. Sfatul nostru este sa alegi pestele in favoarea unui alt tip de carne si sa alegi varianta potrivita tie.

Recomandarea de astazi este macroul, un peste hranitor, care abunda in proteine, acizi grasi omega-3 si micronutrienti. Cercetarile arata faptul ca un consum regulat de macrou poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului, precum si la mentinerea oaselor sanatoase si puternice. Disponibil atat proaspat, cat si congelat sau in conserve, macroul este apreciat datorita versatilitatii prepararii, gustului si beneficiilor nutritionale.

Ca parinte / adult ocupat mereu te grabesti sa rezolvi cat mai multe sarcini, prin urmare nu prea ai timp sa iti pregatesti o masa satioasa, nu-i asa? Uita de fast-food si tine minte ca cu 1-2 conserve de macrou EVA de la Podravka Romania si putina inspiratie poti face toate combinatiile culinare care iti plac.

Chef Liviu Balint are pentru tine doua propuneri super-usor de preparat:

Salata cu macrou in ulei vegetal   

Ai nevoie de o mana de paste, salata verde, spanac verde, coriandru proaspat, 2 rosii, 1 ceapa mica, ½ ardei gras, 1 conserva EVA file de macrou in ulei vegetal, sare, piper alb, 2 linguri de ulei de masline, 1 lingura mustar, zeama de lamaie, otet balsamic si masline negre.

Spala salata si apoi adauga spanacul si coriandrul. Amesteca si adauga rosiile taiate cuburi, ceapa tocata marunt si ardeiul cuburi. Fa un sos din ulei de masline, mustar, zeama de lamaie, sare, piper alb macinat si otet balsamic. Amesteca foarte bine, toarna compozitia peste salata, iar apoi adauga macroul din conserva, maslinele si omogenizeaza. Nu uita sa fierbi pastele in tot acest timp si sa le adaugi la final in salata.

Macrou in sos tomat cu orez

Ai nevoie de 250g orez, 1 ceapa mica tocata marunt, 50g ardei rosu cuburi, 2 conserve de macrou Eva in sos tomat, sare si piper, patrunjel proaspat.

Fierbe orezul conform instructiunilor de pe ambalaj, adauga ceapa calita in prealabil, ardeiul rosu, iar la final continutul conservelor EVA. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust si presara deasupra putin patrunjel tocat pentru aspect si aroma.

Ce zici, te-am convins? Iarna chiar nu mai trebuie sa fie o ‚ocazie’ de a lua cateva kilograme in plus, ci un moment in care alegi intelept si te simti bine in propria-ti piele!

 

11 comentarii la „Ce grasimi bune consumam iarna?

Lasă un răspuns la mihaelanistor Anulează răspunsul