Cinci motive pentru a alege jucariile din lemn pentru bebelusi si copii

Oriunde am merge, in orice supermarket sau centru comercial am ajunge, suntem inconjurati de rafturi si oferte cu jucarii sau jocuri care mai de care – in ambalaje viu colorate, cu desene sau fotografii impresionant de clare si detaliate, produsele pentru cei mici ne capteaza tuturor privirea. Insa sunt cu adevarat aceste jucarii de plastic sigure, folositoare sau trainice? Pretul mic ar trebui sau nu sa joace un rol important in cumpararea unor astfel de articole?

De aceste intrebari ne-am lovit si noi – asa ca am inceput sa studiem si sa ajungem sa aflam mai multe despre clasicele jucarii educative, din lemn – trenulete, masinute, puzzleuri, socotitori, domino, jocuri cu bile etc. Treptat am descoperit cateva branduri care produc jucarii de exceptie, oferind o astfel de optiune parintilor din intreaga lume. Asa ca, precum intr-o lista pro si contra, am adunat laolalta (pentru inceput) cele mai importante beneficii ale achizitiei si utilizarii de jucarii educative fabricate din lemn. Le vom lua intr-o ordine ce pentru noi are sens, pornind de la avantajele pe care ni le aduc noua, ca parinti, atingand apoi atuurile de care se bucura cei mici:

 

  1. Durabilitate

Jucariile din lemn fabricate de branduri precum Bajo, EverEarth, Haba, Lupo si Hape utilizeaza materiale de calitate superioara. Lemnul de fag (deseori o componenta nelipsita) ofera o rezistenta deosebita atat la manuire, la socuri, tragere pe roti, cat si orice alta forma de abuz (in mana copiilor, desigur); sunt folosite mai putine piese, ce nu pot fi desfacute. Asadar, o jucarie buna poate sa reziste ani buni, sa fie folosita si de fratiorii mai mici – in comparatie cu jucariile ieftine de plastic si sa renteze, ca investitie, pe termen lung.

  1. Valoare in timp

Nu doar materialele rezista, ci si designul acestor jucarii ramane neafectat de trecerea timpului. Cum asa? Cu forme clasice, respectand ideile Montessori (jucariile trebuie sa transpuna realitatea intr-un mod atractiv celor mici) vor ramane la moda, relevante si atractive in orice secol. De fapt, jucariile Montessori sunt dedicate simplitatii – cate o activitate pe rand. Tocmai acest lucru le face captivante si ajuta dezvoltarea celor mici.

  1. Siguranta in utilizare

Ca parinti, trebuie sa fim mereu cu ochii pe cei mici, in special in primii ani de viata. Totusi, ne dorim ca jucariile din mana (sau gurita) celor mici sa nu prezinte riscuri suplimentare. De aceea, brandurile de mai sus folosesc materiale de buna calitate, atent imbinate, fara parti detasabile ce sa poata fi inghitite de cei mici.

  1. Sanatatea celor mici e pe primul loc

Multi oameni nu stiu, insa nu toate materialele din jurul nostru sunt ecologice. De fapt, marea lor majoritate sunt toxice, intr-o masura mai mica sau mai mare. Jucariile educative din lemn au insa un avantaj, deseori – sunt fabricate din produse ecologice, atent prelucrate, fara asperitati, finisate cu lacuri sau vopsele sigure pentru manuire, atingere sau chiar muscare (stim cu totii cum bebelusi duc totul la gurita, nu?)

  1. Ajuta dezvoltarii

De foarte multe ori, citind despre anumite jucarii educative, veti descoperi cum ele sunt concepute si construite pentru o anumita etapa din viata celor mici. Folosindu-le, bebelusii sau copii isi vor imbunatati abilitatile motorii (punandu-le in practica), vor exersa dexteritatea; apoi, vor pune in practica si vor stimula procesele cognitive de tot felul: logica, intelegerea formelor, deosebirea culorilor, creativitatea, inteligenta etc.

Voi ce experiente ati avut cu acest tip de jucarii?

 

14 comentarii la „Cinci motive pentru a alege jucariile din lemn pentru bebelusi si copii

  1. si eu am cumparat tot din lemn sau plastic jucarii pentru ca se spala repede si nu ascund atatia microbi ca cele din plus,,

  2. Si noi avem multe jucari de lemn si sunt super le dezinfectat fara a le modifica structa si sunt super mai ales ca nu am avut incidente de a le inghiti

Lasă un răspuns