În afară de senzația evidentă și apariția gândului “Mi-e frig” pe care le resimți iarna, ce alte efecte neplăcute crezi că au temperaturile scăzute asupra corpului tău? Îți dăm noi câteva indicii:
1. Sistemul imunitar are de suferit: pe parcursul lunilor de iarnă, oamenii petrec mai mult timp indoor (acasă, serviciu, mall-uri, mijloace de transport în comun etc.), deci contactul cu alte persoane este mai frecvent. Asta înseamnă că și virozele se răspândesc mai ușor.
Sfat: Spală-ți frecvent mâinile cu apă și săpun și ia-ți dozele optime de vitamine și minerale din fructe și legume proaspete, supe, garnituri pe bază de legume sau suplimente alimentare.
2. Apar dureri de articulații: vremea rece poate provoca dureri articulare pentru unele persoane. Există mai multe teorii cu privire la motivele pentru care frigul provoacă aceste dureri, iar una dintre ele indică faptul că apar ca răspuns inflamator al articulațiilor la schimbările de presiune barometrică.
Sfat: protejează-ți zonele dureroase cu articole sau accesorii vestimentare groase, eventual adaugă un strat suplimentar pentru un plus de căldură.
3. Crește rata atacurilor de cord: atunci când ne este frig incidența atacurilor de inimă crește din cauza direcționării fluxului sanguin spre zona mediană a corpului. Astfel tensiunea arterială crește, supunând inima unui efort mai mare.
Sfat: Dacă știi că ai probleme cardiace, îmbracă-te cu haine groase, căciulă, fular și mănuși și evită activitățile intense în aer liber care ar putea să îți streseze inima.
4. Aerul uscat din timpul iernii absoarbe umezeala de la nivelul pielii și apare frecvent senzația de “piele care ţine”.
Sfat: Utilizează loțiuni nutritive pentru piele pe bază de uleiuri pentru a evita evaporarea și fă-ți dușuri călduțe, nu fierbinți. De asemenea, hidratarea este esențială, indiferent de sezon, chiar dacă senzația de sete nu este atât de puternică precum vara.
Pentru fiecare dintre punctele de mai sus, măsurile esențiale de precauție sunt protejarea cu haine călduroase, hidratarea intensă și menținerea unei diete echilibrate care să conțină, pe lângă grăsimile necesare pe timpul anotimpului rece, vitamine și minerale.
“Mănâncă toată supa!”- îți sună cunoscut? Mulți dintre noi am copilărit cu îndemnul acesta, iar părinții și bunicii se chinuiau să găsească argumente cât mai convingătoare pentru noi. Acum știm că supele sunt o soluție ideală atât pentru a te încălzi pe timp de iarnă, cât și pentru a obține nutrienții necesari. Supa de găina este una dintre preferatele românilor, iar corpul îți este recunoscător când o consumi pentru că are multiple beneficii:
1. te încălzește, iar metabolismul tău bazal crește cu 10-20%
2. este foarte ușor de digerat, chiar și când trupul tău este slăbit
3. este hrănitoare și hidratantă
Fiecare bucătar are secretul lui, iar pasiunea pentru gătit și ingredientele secrete transformă orice fel de mâncare banal într-unul absolut delicios. ‚Trucul’ pe care îl recomandă Chef Liviu Balint, ambasador Podravka România, este să adaugi Vegeta Gust de Găină supei tale. Mai ales în sezonul rece, când legumele nu au aceeași aromă intensă, Vegeta o să îmbunătățească gustul dând savoare tuturor preparatelor. Iată și o rețetă simplă de supă de găina, numai bună pentru zilele “îngheţate”:
Ingrediente:
55g unt
2 cepe tocate
2 tije de ţelină, tocate fin
2 morcovi, tăiaţi rondele
25g făină
1,2 l supă de găină
450g carne fiartă de găină
1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat
3-4 linguriţe de Vegeta Gust de Găină
piper şi sare, după gust
Mod de preparare:
– topește untul într-o cratiță mare la foc mediu și prăjește ușor ceapa, țelina și morcovii până când încep să se înmoaie.
– amestecă făina și lasă-le să se pătrundă timp de 2 minute. Adaugă supa de găina și lasă amestecul să dea în fiert, amestecând constant. Condimentează cu sare și piper, apoi redu focul până când amestecul începe să fiarbă și lasă-l la fiert 10 minute, până când legumele devin moi.
– adaugă carnea fiartă de găină până se încălzește. Presară o linguriță (3g) de Vegeta Gust de Găină pentru fiecare 250 ml și lasă totul la fiert încă 5 minute. La final, adaugă pătrunjel tocat … și gata!
Te întrebai ce mâncăruri te salvează iarna? Supa este un aliment care nu dă greș indiferent de sezon, iar în timpul iernii funcționează ca un elixir pentru starea ta de bine!
Si noua ne place supa de gaina, o preparam destul de des. Este delicioasa si sanatoasa!
Supa de gaina este cea mai potrivita pentru zilele friguroase de iarna.
Chiar astazi am facut o supa de gaina cu taietei care este preferata fetitei mele
Preparăm supă de găină ori de câte ori avem ocazia, dar nu îi cunoșteam toate beneficiile. Wow! 😍
Tare mult imi place si mie supa de gaina preparata de mama. E delicioasa.
Supa de gaina cu taitei de casa este si preferata noastra. Mereu apelam la ea, mai ales in sezonul rece.