Cum sa-l faci pe cel mic sa iubeasca cartile

Va scriam in articolele anterioare ca nu reusesc sa o fac pe Adelina sa ii placa cartile, ei bine, AM REUSIT!

Puterea exemplului se pare ca functioneaza cel mai bine si seara inainte de culcare, cea mica asteapta sa ii spun povestea si apoi adoarme.

De vis, nu? Dar haideti sa vedem cum am ajuns aici.

Iata cateva sfaturi pentru ca piticul tau sa indrageasca cartile

Mi-am dorit tare mult sa o pot indeparta pe cea mica de televizor pentru ca ii facea rau, dar in primul rand a trebuit sa ma invat eu fara el pentru ca, de fapt eu eram cea dependenta. Si stiti cum am inceput? M-am imprietenit cu Libris si am inceput sa citesc carti.

  1. Probabil o sa spuneti ca am luat-o razna, dar am inchis televizorul si am ascuns telecomanda. Nu l-am mai deschis deloc. Cand aveam nevoie de relaxare deschideam o carte si nu ma lasam de ea pana ce nu o terminam. Cititul unei carti este exact ca atunci cand vezi inceputul unui film si esti curios si de final. Asadar ca prim sfat, indeparteaza cat poti de mult toate ecranele din fata copilului.
  2. Imi doream sa o fac si pe ea sa iubeasca cititul si ii cumparam carti de toate felurile, numai sa ii starnesc interesul. Dar, pana nu m-a vazut pe mine ca citesc, ei nu i se parea ceva care sa merite atata atentie.
  3. Copilul te vrea langa el atunci cand descopera ceva nou, am inceput sa facem activitati impreuna, sa cantam, desenam, lipim etc. Am subliniat impreuna pentru ca singura nu stia ce sa faca, eu citeam enuntul si ii explicam ce si cum, iar ea rezolva, mai exact ne jucam de-a doamna si elevul, dar intr-un mod distractiv.
  4. Cei mici prefera cartile cu imagini multe si colorate. Puteti incepe cu variantele care au abtipilduri, sau cele cu sunete. Povestile par li se par mai interesante daca au si pagini de colorat sau ilustratii atractive. Mai sunt si cardurile de tip Montessori si acelea sunt de mare ajutor. Asa ar trebui sa arate un caiet de activitati, acesta este din ultima comanda pe Libris.
  5. Nu forta copilul, lasa-l sa scrie cat vrea. Cu cat ii impui lucru asta mai des si mai mult, cu atat va fugi mai tare de el.

Mai jos va las titlurile ultimelor carti de pe Libris, pentru Adelina.

Limba si comunicare – caiet de activitati:

Scufita rosie – Fratii Grimm:

Fetita cu chibriturile – H. Ch. Andersen:

Voi cum le-ati starnit interesul celor mici pentru carti?

34 de comentarii la „Cum sa-l faci pe cel mic sa iubeasca cartile

  1. Nu citesc nici eu prea des,insa lui ii plac mult cartile cu imagini,care ii starnesc curiozitaea si imi arata chiar ce se intampla in imaginea respectiva..sau mai are o carte audio cu poiezii scurte si le stie…imi place mult de aici de la tine caietul cu aactivitati si am sa intru pe site pentru detalii 🙂

  2. Eu, am învățat sa iubesc cărțile de la tatăl meu care citea oricând prindea puțin timp liber, sper sa insuflu și eu fetitei mele aceasta pasiune!

  3. M-ai facut sa zambesc! In nici un caz nu o sa spun ca ai luat-o razna. Cu vreo 13 ani in urma eu… nu doar ca am inchis televizorul dar, l-am facut cadou si de atunci traiesc super fericita fara sa fiu asaltata de vesti apocaliptice. Cat despre carti… le ador si sunt mandra ca si fata mea le adora! Citeam impreuna cand eram micuta, iar asta probabil i-a deschis apetitul pentru carti. Este o cititoare infocata… desi… recunosc ca sta si cu ochii in telefon cand nu are altceva de facut. Insa, cu siguranta, daca o pui sa alegi intre telefon si o carte buna, va alege a doua varianta.
    Felicitari pentru decizia de a-ti face puiul sa iubeasca o carte!!!! Va fi un om fericit in viata! ❤

  4. Am citit articolul pentru ca jocurile pe telefon le gaseste mult mai atragatoare decat o carte si fac eforturi pentru a-l face sa citeasca. Cand incepe sa citeasca dupa multe rugaminti ,descopera ce interesanta este si spre multumirea mea nu o lasa pana ce nu termina de citit macar jumatate.

  5. Ar fi și păcat să nu încercăm să îi împrietenim pe cei mici cu cărțile, mai ales acum, când oferta de cărți pentru copii este atât de generoasă.Eu cred că fiecare copil trebuie să aibă contact cu cărțile, cât mai mult.

  6. I-am cumparat carti de cand era foarte mica si a devenit foarte interesata de ele ,se bucura de fiecare data cand primeste o carte in dar!

Lasă un răspuns