Semintele de chia – elixirul tineretii

Seminţele de chia sunt recunoscute pentru aportul de proteine, fibre, calciu, antioxidanți și omega3, aceste mici semințe fiind benefice organismului din mai multe puncte de vedere. Bogatul complex de substanțe nutritive ajută la creșterea masei musculare, întăresc sistemul imunitar, ajută la funcționarea corectă a sistemului digestiv, contribuie la menținerea unei greutăți optime prin reglarea colesterolului, scad riscul apariției bolilor cardiovasculare și previn apariția diabetului. Au fost folosite pentru prima data de către mayași și azteci acum mai bine de 4000 ani datorită acestor proprietăți uimitoare, fiind cunoscute de secole drept un adevărat elixir natural al tinereții datorită nivelului crescut de antioxidanți care mențin corpul tânăr și stopează degradarea celulelor, sporind astfel longevitatea.

Dacă încă te mai întrebi de ce să adaugi de mâine aceste semințe în meniul tău, iată ce conțin:
• de 2 ori mai multe proteine decât alte semințe
• de 5 ori mai mult calciu decât laptele
• de 3 ori mai mult fier decât spanacul
• cu 50% mai mult acid folic decât sparanghelul
• de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli
• de 2 ori mai mult potasiu decât o banană
• de 3 ori mai mulți antioxidanți decât afinele
• de 3 ori mai multe fibre decât cerealele
• de 2 ori mai mult omega3 decât somonul

Poate nu știai, însă aceste minuscule semințe își măresc chiar și de 3 ori volumul în contact cu apa. În plus sunt versatile și pot fi adăugate în toate felurile de mâncare:
• cea mai simplă modalitate de preparare a acestora este de a adauga trei lingurițe de semințe într-un litru de apă și de a le lăsa 30 minute, după care poți bea compoziția (pentru un gust aparte, în loc de apă poți folosi ceai)
• combină iaurtul cu semințe de chia – vor fi un deliciu dimineața!
• laptele cu cereale și semințe de chia reprezintă un mix mai mult decât sățios
• smoothie-ul cu semințe de chia devine un preparat nutritiv și hrănitor
• adaugă-le în shake-urile proteice sau chiar peste înghețată
• amestecă-le cu ou, lapte și făină pentru a pregăti cele mai gustoase clătite
• adaugă semințele în dressing-urile pentru salate
• sunt delicioase în compoziția chifteluțelor, în budincă sau în supe. De pâinea cu semințe nu mai vorbim…
• iar dacă adaugi câteva semințe în blatul de pizza, nu numai că îți vei face un obicei din asta, însă nu vei mai dori o altfel de pizza, atât de mult îi completează gustul.

Și încă ceva, ce sigur nu știai: semințele de chia pot fi un foarte bun înlocuitor al oului în prăjituri. Încearcă-le și spune-ne cum ți s-au părut. Și cum te simți dupa aceea.

22 de comentarii la „Semintele de chia – elixirul tineretii

  1. Stiam despre semințele de chia si despre proprietățile lor. Le folosesc des în bucătărie. Cam în orice pregătesc. Băutură, mâncare, prăjitură, gustare. Dar nu stiam ca pot inlocui ouale. Merci de informații!

  2. Mie mi-a fost foarte util acest articol. Știam despre proprietățile semințelor de chia, dar nu aveam habar cum se folosesc. Nu am mâncat niciodată și nici nu le-am preparat. Am să îmi fac curaj să le încerc.
    Mulțumesc! O zi minunată să ai!

  3. Adooooor semintele de chia! Noi suntem mari mancatori de salate, de toate felurile. Din absolut niciuna nu lipsesc aceste seminte. Multumesc si pentru celelalte idei.

  4. Si noi folosim foarte des semintele de chia. Noi le punem in salata si Nataliei i le pun in iaurt. Le-am descoperit odata cu Natalia, habar nu aveam ca sunt asa sanatoase și nici nu stiam cum sa le folosesc. Tot auzind de ele am zis, hai sa incerc sa ii dau Nataliei si asa le-am descoperit.

  5. Buna!
    Cand am avut deficit de Calciu am luat si eu seminte de chia, nici nu stiam de ele pana atunci, le folosesc in blander la freshuri, ma gandeam sa fac o prajitura si sa pun seminte de chia, nu stiu cum va fi 😅

  6. Multe modalitati de folosire despre care nu stiam. In budinca si in supe, dar si ca inlocuitor al oului.

  7. Am folosit pentru budinca cu fructe de pădure dar nu știam ca se folosește la pizza sau la prăjituri Mulțumesc din suflet pentru sfaturile utile!

  8. Auzisem despre ele ca sint bune,dar nu știam ca se pot folosi in atitea combinații si ca au asa mari valori nutritive

  9. Multe modalitati de folosire despre care nu stiam. In budinca si in supe, dar si ca inlocuitor al oului.Sint foarte sanatoase in salate sau la prajiturii

  10. Wow! Atât de multe beneficii ?
    Nu știam, dar le consumăm in produse de panificație. In shake uri nu-mi plac, din păcate

  11. Semintele de chia sunt o minune a naturii! Fac mere bundinca de chia pentru mine si copii, sotului nu ii place :)) este foarte sanatoasa, si pentru „tineretea vesnica” mai sunt o multime de aspecte de luat in considerare.. odihna, sportul, alimentatia… am inceput sa merg la un salon de remodelare corporala si chiar il recomand, daca esti in bucuresti te poti uita putin aici https://yiara.ro/ .Multa bafta tuturor!

Lasă un răspuns