In lumea de astazi, bazata pe tehnologie si media, multi parinti apeleaza la ecranele tabletelor sau telefoanelor inteligente pentru a-i tine pe cei distrasi in timp ce se ocupa de alte sarcini ale gospodariei. Se pare ca trucul functioneaza. Ecranele capteaza atentia copiilor intr-un mod in care aproape nimic altceva nu reuseste s-o faca, permitand parintilor un pic de timp pentru alte activitati. Dar care este efectul ecranelor asupra creierelor tinere si cat timp pot fi acestea expuse la tehnologie?
Oamenii de stiinta care studiaza impactul ecranelor asupra creierului copiilor nu au inca un raspuns complet, dar informatiile adunate pana acum ar putea fi de un real ajutor parintilor care vor sa inteleaga cat de important este sa ofere micutilor experiente in afara tehnologiei. Doar asa copiii vor invata, isi vor imbunatati abilitatile sociale si cognitive si se vor dezvolta sanatos si armonios.
Iata care sunt principalele pericole la care iti poti expune copilul daca il lasi ore in sir in fata tabletei sau telefoanelor inteligente
-
Ecranele reduc empatia, afectand personalitatea celui mic
Studiile stiintifice au aratat ca timpul petrecut in fata ecranelor inhiba abilitatea copiilor mici de a citi chipurile persoanelor din jur si de a invata abilitati sociale, doi factori cheie pentru dezvoltarea empatiei.
Comunicarea si interactiunea fata-in-fata sunt singurele cai prin care un bebelus poate invata si interpreta corect semnalele non-verbale. Astfel, parintii ar trebui sa invete ca patuturile pentru copii mici nu sunt locatii multimedia, cu spatii confortabile pentru ohihna, si ca acestea nu ar trebui sa fie pline de tablete sau telefoane inteligente.
-
Copilul nu va invata din interactiunea umana
Studiile in domeniu au descoperit ca micutii de varste sub un an nu pot invata de la un computer. Chiar daca tableta sau telefonul inteligent ruleaza materiale video captivante, diferenta fata de invatarea prin interactiune umana este enorma. Practic, capacitatea de studiere a micutilor de la ecranele electronice este aproape nula.
Este si motivul pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda a nu se expune deloc copiii sub 2 ani la ecrane, iar cei cu varste intre 2 si 4 ani nu ar trebui sa petreaca in fata lor mai mult de o ora pe zi.
-
Ecranele distrug atentia si capacitatea de concentrare a bebelusilor
Copiii au nevoie sa invete concentrarea si atentia. Aceste abilitati incep sa se dezvolte la cele mai fragede varste, atunci cand creierul este cel mai sensibil la stimulii mediului inconjurator. Pentru o dezvoltare sanatoasa, creierul are nevoie de stimuli esentiali, proveniti din mediul extern. Mai mult, creierul are nevoie si de timp pentru a procesa acesti stimuli.
De exemplu, atunci cand parintii le citesc povesti cu voce tare, micutii au timpul necesar de a procesa cuvintele noi, imaginile povestite, dar si tonalitatile vocii. Pe de alta parte, absorbirea constanta de imagini si mesaje din partea ecranelor afecteaza negativ atentia si puterea de concentrare.
-
Ecranele afecteaza abilitatea celor mici de a-si controla impulsurile
Copiii mici au nevoie de doze de “plictiseala” – adica timp in care sa nu primeasca stimuli. Aceste pauze ii invata cum sa faca fata frustrarii si cum sa-si controleze impulsurile. Daca primesc constant stimuli din partea ecranelor, cei mici uita aceste procese foarte importante sau nu reusesc sa le dezvolte, ceea ce va duce la aparitia frustrarilor necontrolate, la impulsivitate si la limitarea imaginatiei si motivatiei.
In concluzie, daca parintii considera absolut necesar sa foloseasca tehnologia in anumite momente in viata micutului, acestia trebuie sa se asigure macar de calitatea continutului oferit si sa incerce, pe cat posibil, sa interactioneze cu cel mic in acest timp. Beneficiile eliminarii ecranelor electronice in primii ani din viata bebelusului vor dura pentru toata viata.
Sursa foto: Shutterstock.com
Nu am un copil, dar cred ca aceste pericole pot fi si in randul copiilor mai mari.
Este foarte importanta dezvoltarea sistemului nervos normala a celor mici. Faptul ca la tv/tableta/telefon culorile sunt foarte stridente, mai ales pentru ochisorii celor mici, este un risc si acela de a pune in pericol capacitatea de a percepe cum trebuie imaginile. Ochii sunt la fel de pretiosi ca si empatia
Este adevarat! Acest articol ar trebui sa il citeasca multi părinți.
Părerea mea e ca telefoanele nu au ce cauta la un bebeluș! Și la copiii mai. Mari e discutabil
Mereu trebuie să fie moderație, chiar și atunci când vorbim de ecrane.
Nu este o surpriza faptul ca ecranele nu duc la nimic bun. Si eu incerc sa le feresc pe fete cat mai mult de tehnologie