Chiar daca jucariile pot parea un moft pentru majoritatea parintilor, ele sunt esentiale in cresterea si dezvoltarea eficienta a prichindeilor. Cu ajutorul lor, copiii isi dezvolta memoria cognitiva si cea emotionala, motricitatea fina si grosiera, toate acestea avand un rol definitoriu in educaie. De asemenea, incep sa deosebeasca binele de rau, iar punand jucariile in diferite situatii de viata, se antreneaza in rezolvarea problemelor simple, invata jocul in echipa, etc.
Iata de ce copiii au nevoie de jucarii!
1. Ii ajuta sa isi dezvolte capacitatile sociale si increderea de sine
Inca din primele luni de viata, pana ajung la adolescenta, cei mici sunt extrem de curiosi de relatiile interumane care au loc in jurul lor, iar jucaria de plus va fi prima lor incercare de a comunica. Aceasta devine un prieten, un confident, un protector pentru orice copil, tocmai datorita faptului ca simt nevoia de a vorbi cu cineva „pe limba lor”. Practic, micutul tau isi pune intrebari si ajunge la raspunsuri singur, doar ca are nevoie de acest interlocutor care sa ii ofere incredere. Mai mult, prin plusuri cei mici invata cum arata animalele, cum se comporta si care este rolul lor in natura.
2. Prin jucarii, copilul isi exprima sentimentele
Cu siguranta l-ai auzit pe cel mic spunand: „Mami, ursuletul este trist astazi.” Ei bine, acesta este un mod extrem de folosit de catre copii pentru a-ti arata ce simt ei. Prin jocul lui cu eroii preferati, vei observa foarte multe lucruri despre universul prichindelului tau, despre ceea ce il face fericit sau temator si, mai ales, vei intelege ce inseamna pentru el bine si rau. Fie ca optezi pentru papusi, robotei, personaje din desene animate sau masinute pentru cei mici, incearca sa dai un sens acelei jucarii si creeaza o intreaga poveste in jurul ei. Nu uita sa te alaturi si tu acestor activitati pentru a crea o cat mai buna comunicare si intelegere cu cel mic.
3. Se dezvolta simtrile si abilitatile motrice
In primii doi ani din viata motricitatea si simturile sunt cele mai importante. Jucariile muzicale, zornaitoare si cele educative au un impact foarte mare in dezvoltarea reflexelor copiilor. In primul rand, motricitatea este de doua feluri: fina, care se bazeaza pe gesticulatia degetelor si incheieturilor si cea grosiera care se refera la miscarea intregului corp. Bebelusul observa obiectele din jur, le atinge, le constientizeaza prezenta si sunetul pe care il fac, textura pe care o au, etc., dezvoltandu-si auzul, simtul tactil si olfactiv.
4. Ce jucarii sunt potrivite pentru categoriile de varsta
Pana cand cel mic va implini 6 luni, nu va avea nevoie de foarte multe jucarii, dar poti achizitiona lenjerie de patut cu desene, pentru ca va deveni curios si va vrea sa interactioneze cu ele. Intre 6 si 12 luni, jucariile din plus dezvolta legaturi emotionale, cele de sortare si potrivire antreneaza coordonarea dintre ochi si mana, etc. Asigura-te ca inainte de a cumpara o jucarie, aceasta este marcata cu grupa de varsta corespunzatoare!
Asadar, ajuta-l pe cel mic sa se dezvolte frumos cu ajutorul jucariilor! Ia in considerare sfaturile de mai sus si incurajeaza-l sa se joace prin implicarea ta activa alaturi de el!
Sursa foto: Pixabay.ro
Da asa cred si eu, ca se dezvolta frumos cu ajutorul jucariilor.
ne plac si noua jucariile, nu numai lor! avem o groaza si ne chinuim sa mai renuntam la unele, avem un mic depozit!
cred ca fiecare copil trebuie sa aiba jucarii, sa se dezvolte frumos!
Ai punctat bine motivele pentru care un copil are nevoie de jucarii si ma bucur ca ai specificat ca pana la 6 luni nu trebuie sa ii umplem camera copilului de ele. Se intampla sa cumparam in nestire cadouri sub forma de jucarii, fara sa ne gandim la nevoile exacte ale copilului si la varsta acestuia.
Mereu i-am cumpărat jucarii in funcție de vârsta ei. 😊 😊
Exact cum ai scris și tu- în primele luni ei au nevoie de noi – sa ne descopere, după și de jucării.
Într-adevăr, jucăriile ajută foarte mult un copil să se dezvolte. 🙂
Un articol foarte placut, i-am luat Dianei jucarii de mica si ma bucur ca am avut grija sa ii iau si sa i le ajustez potrivit varstei. Super articol!
Fiecare parinte incearca sa ii ia copilului jucarii potrivite varstei lui si puterii sale de intelegere. Bebelusilor nu le luam jucarii alcatuite din piese mici pe care le pot inghiti, iar apoi fiecare varsta vine cu alte si alte jucarii.
Eu sunt la facultatea de sociologie și țin minte că am abordat această discuție legată de importanța jucăriilor în dezvoltarea copiilor.
Nu ma gandeam sa privesc jucariile din unele dintre aceste puncte de vedere. Frumos 🙂
Sunt foarte importante jucariile in dezvoltarea copilului. Este important sa stim si cum sa alegem jucariile, dar oricum ele ajuta mult
Sunt matusica si cel mai mult imi place sa cumpar jucarii pentru nepotica mea draga. <3
De fiecare dată când am ocazia cumpăr jucării pentru nepotica mea. Aleg să fie si educative, nu doar distractive.
Cred ca prin intermediul jocului si al jucariilor invata si se dezvolta cel mai frumos.
Iubesc jucăriile și cred ca fiecare copil ar trebui sa aibă jucării pentru o dezvoltare frumoasa
My partner and i get also been difficult to complete my own appliance to get a felon in addition My business is touchings operating unfamiliar person of several. As well as bless for your weblog, My partner and i marvel where to office well known poise decide Australia. My partner and i quite withstand the actual personify illusion pertaining to my own standing!
Este impotant ca bebelusul sa aiba jucarii, insa trebuie alese cu grija. Fiecare jucarie trebuie sa stimuleze copilul intr-un fel. Unele ii stimuleaza motricitatea, altele mentalitatea, in timp ce altele il stimuleaza fizic, il fac sa fie activ.