Montessori de la naștere la 3 ani

Astăzi vorbim despre Montessori pedagogia Montessori care permite fiecărui copil să se dezvolte în conformitate cu ritmul și personalitatea sa, ajutându-l să atingă potențialul maxim.

Nu este prima dată când vorbesc despre principiile montessoriene, dar pentru că ne aflăm și noi într-una dintre etapele descrise în cartea Montessori de la naștere la 3 ani – Învață-mă sa fiu eu însumi am considerat momentul perfect pentru o asemenea lectură.

Dacă stăm bine și ne gândim Montessori sunt niște tehnici prin care noi părinții ne ajutăm bebelușii să facă trecerea de la mediu intrauterin la cel extrauterin, adică de la un mediu umed și întunecat la unul uscat și foarte luminat, cât mai ușor. Iar după naștere să învățăm cum să ne comportăm cu puiul de om venit parcă dintr-o altă eră.

Nu, nu trebuie sa ne creștem copii după cărți, tot ceea ce citim în cărțile Montessoriene este exact modul în care și părinții noștri ne-au făcut mari. Doar că Maria Montessori susține și aprofundează aceste teorii.

Cu toții știm cât de importante sunt primele ore din viața extrauterină a micuțului, de aceea trebuie să ne ținem cât mai mult bebelușii la piept pentru ca aceștia să simtă bătăile inimii așa cum le auzeau încă din burtică pentru a se simți în siguranță.

Odată cu introducerea în familie a bebelușului trebuie sa ne comportăm cu el ca și cum ar capabil să înțeleagă tot ce se întâmplă în jurul lui. De cele mai multe ori mamele aleg sa gândească cu voce tare, să explice copilașului ce urmează să facă.

Chiar dacă este un nou născut faptul că aude vocea mamei, o vede, o simte alături, pentru puiul de om înseamnă siguranța de care are atâta nevoie.

Maria Montessori ne explică cât de important este ca bebelușul să aibă îndeplinite cele mai mari nevoi sum ar fi: somn, lăptic, mângâieri, liniște, lumină blândă, afecțiune, mângâiere, un scutec uscat și un mediu plăcut și călduț pentru a crește armonios și sănătos.

După ce toate aceste nevoi sunt bifate putem să ne ocupăm cu adevărat de formarea personalității, lăsând copilașul în ritmul lui dar ajutându-l să își atingă potențialul maxim.

Dacă v-am făcut curioși despre ce se mai vorbește în această carte, trebuie să știți că o găsiți pe Libris. Iar luna aceasta este ofertă de 2+1, mai exact comandați 3 cărți, plătiți doua și pe a treia o primiți gratuit, eu zic să profitați.

Cum vi se par teoriile Montessori?

14 comentarii la „Montessori de la naștere la 3 ani

  1. Niciodata nu am fost de acord sa-mi cresc copil dupa carti, dar recunoasc ca anumite carti sunt de mare ajutor. Imi pare rau ca nu am avut aceasta carte in primii 3 ani de viata ai baietelului meu.

  2. Mie imi plac aceste teorii pentru ca mi se pare ca sunt permisisve si se adapteaza dupa caracterul copilului fara a li se impune strict cate ceva

Lasă un răspuns